دکتر محمد زاهدی اصل: یکی از مهم‌ترین اولویت‌های اجتماعی سال ۹۷ توجه به جوانان است | ما باید جوانانمان را امیدوار کنیم

به گزارش مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران؛ محمد زاهدی‌اصل، مددکار اجتماعی و استاد دانشگاه درباره مهم‌ترین اولویت‌های اجتماعی سال ۹۷ در گفت‌وگو با «آرمان» می‌گوید: مهم‌ترین اولویت اجتماعی سال ۹۷ جوانان هستند. آنها باید در زمینه اشتغال، ازدواج و مسکن امید داشته باشند و دولت نیز باید با تدبیر تصمیمات جدی را در این راستا بگیرد.

**از منظر شما مهم‌ترین اولویت‌های اجتماعی سال ۹۷ چیست؟
یکی از مهم‌ترین اولویت‌های اجتماعی سال ۹۷ توجه به جوانان است. در واقع ما باید جوانانمان را امیدوار کنیم. جوانان صرفا با وعده وعید‌ها و حرف زدن امیدوار نمی‌شوند. باید با جوانان از بعد نرم‌افزاری و سخت‌افزاری شفاف باشیم. آنها به طراوت نیاز دارند و باید بتوانند تفریح کنند. به عبارت دیگر نشاط از تفریح می‌آید، وگرنه اگر بر داشتن نشاط تاکید کنیم، ولی تمامی عرصه‌ها روی جوانان بسته باشد؛ آنها چه امیدی می‌توانند به آینده داشته باشند؟

از سوی دیگر، وقتی جوانانی نمی‌توانند ازدواج کنند، چگونه می‌توان آنها را از آسیب‌ها دور نگه داشت؟ به قول رئیس سازمان بهزیستی در هر چهار ازدواج یک طلاق رخ می‌دهد، یعنی ۲۵‌درصد طلاق. این آمار شایسته جامعه ما نیست. وقتی طلاقی اتفاق می‌افتد، تاثیرش را بر اطراف می‌گذارد و دوستان فردی که در مهلکه طلاق افتاده‌اند هم ازدواج نمی‌کنند. حاصل آن این می‌شود که ما اکنون چند‌میلیون جوان بالای سن ازدواج داریم که سنشان از ۳۵ سال گذشته و هنوز ازدواج نکرده‌اند، چه پسر و چه دختر. این درد جامعه ماست. چرا باید این وضعیت وجود داشته باشد؟ در واقع یکی از معضلات اجتماعی ما به‌نوعی تجرد است. چرا این تجرد در جامعه بیداد می‌کند؟ موضوعی که باید به آن توجه کنیم.

**چه کار باید کرد که جوانان با امیدواری تن به ازدواج دهند؟
باید زمینه اشتغال و داشتن مسکن را فراهم کنیم. شما حساب کنید جوانی می‌خواهد مسکن تهیه کند. حداقل برای یک آپارتمان قابل زندگی باید ۵۰۰‌میلیون تومان هزینه کند. مگر دولت چقدر می‌تواند وام بدهد؟ بنابراین باید با واقعیت‌ها به‌گونه‌ای برخورد کنیم که مردم احساس کنند که دولت زبان و دردشان را می‌فهمد. وگرنه ناامیدی و عدم اعتماد مردم مشکل‌آفرین خواهد شد. از این رو دوباره تاکید می‌کنم که مهم‌ترین اولویت اجتماعی سال ۹۷ جوانان هستند.

آنها باید در زمینه اشتغال، ازدواج و مسکن امید داشته باشند و دولت نیز باید با تدبیر تصمیمات جدی را در این راستا بگیرد. با این حال آسیب‌های اجتماعی در عرصه‌های مختلف وجود دارد که نمی‌توان آن را کتمان کرد. زمانی اکراه داشتیم که بگوییم یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزار معتاد داریم، ولی اکنون خود مسئولان می‌گویند که چهار‌میلیون معتاد داریم. در واقع باید گفت که چهار‌میلیون خانواده درگیر بحث اعتیاد هستند، یعنی چهار‌میلیون خانوار از حدود ۲۰‌میلیون خانوار که رقم بالایی را به خود اختصاص می‌دهد.

در واقع غیرمستقیم نیمی از خانواده‌های ما گرفتار این معضل هستند. خوب علت چیست؟ از سوی دیگر، چگونه می‌توانیم انتظار داشته باشیم که مردم با سفره‌های خالی آرامش داشته باشند؟ آمار اصلی اعلام می‌کند که ۱۲‌میلیون نفر زیر خط فقر مطلق هستند. این رقم برای کشور ما بسیار زیاد است، در حالی که ما ثروتمند هستیم. بنابراین باید با تدبیر، درایت و اقدامات کارشناسانه بتوانیم شرایط را برای زندگی مردم بهتر و مشکلات اجتماعی را در جامعه کم کنیم.

**بودجه حوزه اجتماعی مبتنی بر واقعیت نیست. به‌طور قطع این مساله توجه به اولویت‌های اجتماعی سال ۹۷ را تحت تاثیر قرار می‌دهد …
بله. همیشه حوزه اجتماعی مظلوم بوده است، در حالی که باید آن را جدی بگیریم. در واقع باید گفت که اجتماع و اقتصاد به‌هم پیوسته و لازم و ملزوم همدیگر هستند و بنده نمی ‌خواهم بگویم که اقتصاد مهم‌تر است یا اجتماع. با این حال دوره‌ای شعار می‌دادیم فرهنگ مهم‌تر از همه است، ولی دیدیم که رکود اقتصادی فرهنگ، اجتماع و مناسبات اجتماعی را نابود می‌ کند.

بنابراین تمامی این موارد یک فرآیند به هم پیوسته هستند و باید در همه ابعاد توجه و تناسب ایجاد شود. با وجود این، برای اولین بار اطلس آسیب‌های اجتماعی در سال ۹۶ تهیه شد که شایان تقدیر بود. این در حالی است که باید اطلس آسیب‌های اجتماعی به کارهای عملیاتی منتهی شود و بتواند میزان آسیب‌های اجتماعی را کاهش و با معضلات اجتماعی در سال ۹۷ مقابله کند.

*منبع: روزنامه آرمان؛ ۱۳۹۷،۱،۱۴

رسانه تاب آوری ایران رسانه تاب آوری ایران
دکمه بازگشت به بالا